Зміст статті
Щоб вдало вибрати овочі та фрукти, визначимо свіжість за кольором, формою, запахом, твердістю та іншими критеріями.
Оцінюють свіжість, якщо не спостерігаються ознаки в’янення та пожовтіння. Листя (коли є) має бути яскраво-зеленим і міцним. Насичений, рівномірний колір без плям і потемнінь свідчить про стиглість плода. На запах він має бути приємним і натуральним. Що з душком або пахнуть хімозою, — зіпсовані або ненатуральні.
Заходячи в магазин, варто надати значення умовам зберігання овочів. Оптимальний температурний режим для них від 0 до +10°C у сухому і добре провітрюваному місці. Вони мають перебувати далеко від прямих сонячних променів і джерел тепла. Найчастіше покупці воліють купувати продукцію місцевого виробництва, вирощену на фермерських угіддях. У такому разі вдається уникати тривалого транспортування і хімічної обробки. У плодів природний колір, запах і зовнішній вигляд. У них менше нітратів і нітритів.
Нітрати та нітрити — хімічні сполуки, які часто використовують у сільському господарстві як добрива. Нітрати (NO₃-) менш токсичні, можуть бути присутніми в питній воді та харчах. Нітрити (NO₂-) більшою мірою отруйні. Утворюються під час зберігання або перероблювання продуктів.
Багата на вітамін А, це джерело антиоксидантів і клітковини. Її термін зберігання в межах 5-6 місяців. У якісному овочі багато поживних речовин, корисних для здоров’я. Колір має бути насичений, помаранчевий, без зелених або білих плям. Тверда, значить свіжа, а м’яка або млява швидко зіпсується. У моркви має бути рівна і гладка форма, без вузлів і наростів. Вигнуту, безформну складніше чистити.
Овоч середнього розміру соковитіший і солодший. Занадто великий не такий смачний. Товста шкірка вказує, що морква стара.
Огірки багаті на вітаміни C, K і групи B, у помідорах — C, A, K і лікопен. Регулярне їх вживання тримає в тонусі імунну систему, поліпшується обмін речовин.
На ринку і в магазині варто брати лише щільні на дотик зелені огірки. У них насичений колір і гладка шкірка. Пожовклі та з коричневими плямами — мляві. Ті, що маленькі та середні, смачніші. Великі — водянисті й часто гірчать.
Свіжі помідори пружні, але не надто тверді. Колір характерний для сорту: жовтий, малиновий або червоний. Важливо, щоб відчувався аромат: приємний і солодкуватий. Слабкий або відсутній запах вказує на незрілість плода. Темні плями, що проступають, — ознака того, що овоч підгнилий. Стиглі легко продавлюються під час натискання, але не повинні бути занадто м’якими.
Варто знати: Який аерогриль краще ТЕН чи галоген — 5 характеристик для порівняння
Багата на вітаміни C і B6, калій і клітковину. На бульбах не повинно бути зелених плям. Вони вказують на присутність соланіну, токсичної речовини для людини. За розміром краще вибирати середні та великі, такі простіше чистити. Свіжі плоди нічим не пахнуть. У сезонність вони корисні діабетикам. Застаріваючи, втрачають свою цінність.
У ній переважають вітаміни C і K. А також багато клітковини й антиоксидантів, корисних для імунітету, серця та травлення. У хорошої капусти щільні й важкі головки. У легкого качана зазвичай порожнечі всередині.
Вибирають овоч без темних плям, це сліди гниття. Затхлий запах тому підтвердження.
У ньому переважають вітаміни A, C, і B. Є фолієва кислота, клітковина й антиоксиданти, які покращують кровообіг і травлення. Щоб правильно вибирати на борщ або в салат, віддають перевагу середньому розміру (необов’язково округлої форми). Занадто великі коренеплоди волокнисті й не солодкі. Обов’язковий однорідний темно-червоний або бордовий колір шкірки. Без плям. Якщо м’який — значить псується.
Пізнавальна стаття: Аерогриль або мікрохвильова піч: що вибрати, виходячи з 4 порівнянь
Щедрі на вітаміни A і C. Низькокалорійні, тому корисні для серця і травлення. Зазвичай вибирають кабачки середнього розміру (15-20 см завдовжки). Великі — волокнисті, з великим насінням. У зрілого плода шкірка гладенька, тонка і блискуча. Без тріщин, плям і пошкоджень. Однорідний колір без потемніння. Обов’язково овоч твердий і пружний на дотик, без запаху.
Дії | Пояснення |
Оцінюють зовнішній вигляд | Він має бути без плям, пошкоджень і цвілі |
Визначають колір | Незрілі бліді або нерівномірно забарвлені. Зрілі насичені за забарвленням |
Виявляють за запахом | У свіжих приємний тонкий аромат. Гнилі смердять |
Перевіряють на твердість | Пружні — дозрілі, м’які — перезрілі |
Шкірка має бути гладкою, без пошкоджень. Її характерний блиск вказує на свіжість і правильне зберігання. Плоди мають бути твердими, але не жорсткими. М’які ділянки — ознака перестиглості та псування. Колір має відповідати сорту плода. Для деяких притаманні рум’янець або строкате забарвлення.
Свіжі яблука і груші обдають ароматом, який відчувається, якщо понюхати. Не пахнуть, значить не дозріли або оброблені хімією.
Детальний аналіз: Холодильник Bosch або Samsung — порівняння за 8 критеріями
Дивляться на гроно. Щільне, де всі ягоди на гілочці, якісне. Ягідки, що обсипаються, свідчать про перестиглий виноград. Не варто брати з коричневими плямами або з пліснявою. Такий довго не полежить. Довше зберігається той, у якого пружні плоди. Також визначають свіжість за запахом. Солодкий — добре, кислуватий — погано.
Містять калій, магній і клітковину, а також вітаміни B6, C. У стиглих бананів жовта шкірка. Зелена — не дозріли, коричнева — перезріли.
Консистенція злегка м’яка при натисканні. Сильно розм’якшені плоди занадто солодкі, а тверді — незрілі. Зрілі пахнуть солодко-фруктовим ароматом з нотками ванілі та карамелі. Він посилюється в міру дозрівання, іноді супроводжуючись легким квітковим відтінком. Цей приємний аромат часто асоціюється з м’якістю і солодкістю м’якуша зрілого банана.
Слушні поради: Як обрати холодильник — 15 найцінніших рекомендацій
Містять вітаміни A, C і E. Їх розрізняють за шкіркою: у персиків з пушком, а у нектаринів — гладка. Щільність фруктів вказує на зрілість. Якщо плоди занадто м’які, значить, перезрілі, занадто тверді — недозрілі. У них яскраво виражений солодкий аромат. Ті, що не пахнуть, ще зелені. Смердючі гниють.
У фрукта вдосталь вітамінів C, K і B6. При його виборі звертають увагу на шкірку, яка має бути без тріщин і коричневих плям. Колір може варіюватися від рожевого до темно-червоного, але обов’язково однорідний. Тріщини або м’які ділянки вказують на пошкодження, такий гранат довго не збережеться.
За вагою має бути важким. Легкість свідчить про втрату вологи та усушку плода. Щільність — жорстка і пружна. Запаху немає. Якщо відчувається кислуватий душок, значить зіпсувався.
Варто навчитися правильно вибирати овочі та фрукти, тоді ваш раціон помітно покращиться. Будете завжди почуватися енергійніше. Придивляючись і принюхуючись до плодів, зможете визначити свіжість зі стовідсотковою впевненістю. Самі станете експертом і інших навчите як це робити.
Читайте: Шнекова соковижималка: рейтинг 5 моделей, які заслуговують на овації
Вам сподобалася стаття?
Топ - 10 новин
Останні новини
ТОП 9 телефонів до 10000 грн — чи виправдовують вони свою вартість
Економлячи на вартості, чи не втрачаємо в продуктивності? Тут огляд 9 моделей.
Який комп’ютер купити дитині для школи — 5 ключових факторів правильного вибору
Вимоги: щоб справлявся з навчальними завданнями та підходив для розваг. Розглянемо 5 аспектів.
Зволожувач повітря — користь і шкода за 7 критеріями
Обговорюємо «підводні камені» зволожувача. Ви з нами?
Яка пральна машина краще Samsung чи Bosch — зіставляємо 5 параметрів
Німецький і південнокорейський виробники надійні та невибагливі. Але є нюанси. Ось їх піднаготна.
Порівняння камер смартфонів та фотоапаратів — 3 базові критерії
Настав час визначитися — портативність чи оптична перевага!
Как определить ревизию DualSense PS5 по 3 заводским маркировкам
Корисні поради для геймерів.
Як обрати ноутбук для школяра — 10 пізнавальних підказок
Розсіюємо сумніви в питаннях вибору для спантеличених батьків.
Де зберігати овочі та фрукти влітку: 11 правил, щоб не псувалися
Викладаємо козирі.
Принцип роботи кондиціонерів — 2 основні компоненти та особливості моделей
Розберемо принцип роботи, розглянемо компоненти системи та дізнаємося, як різні типи справляються з підтриманням оптимальної температури в приміщенні.
Як вибирати фрукти та овочі — на прикладі 11 популярних плодів
Перед вами 11 овочів і фруктів, кожен смачний і корисний. Розповідаємо, які ознаки говорять, що вони соковиті та стиглі.
Немає коментарів