Зміст статті
Отже, електрогриль чи аерогриль. Такий вибір часто викликає багато запитань у любителів готувати. Обидва прилади обіцяють чудові результати, але який з них практичніший?
У статті розглянемо основні відмінності між аерогрилем та електрогрилем, їх функціональні особливості, переваги та недоліки, щоб допомогти визначитися з вибором на користь одного з кухонних пристроїв.
Електрогриль є кухонним пристроєм з плоскою й гладкою поверхнею для смаження та запікання продуктів. Імітує процес приготування на відкритому вогні, але без використання вугілля чи газу.
Електрогрилі бувають кількох типів: контактні, безконтактні, комбіновані.
Контактні (притискні) оснащені двома пластинами, що нагріваються, між якими затискається продукт. Дозволяють готувати їжу швидше та рівномірніше. Підходять для приготування сендвічів, стейків та овочів. Температура та режими приготування регулюються, а пластини з антипригарним покриттям. Використання олії мінімальне, тому їжа виходить здоровою.
Безконтактні тільки з однією поверхнею, що нагріває. Продукти викладаються на ґрати, і тепло йде знизу нагору. Підходять для приготування риби, курки та запікання овочів.
Комбіновані моделі поєднують елементи контактного й безконтактного девайса, що розширює функціональність та дозволяє готувати різноманітні страви.
Пристрій починає роботу як тільки електрика надходить до нагрівальних елементів, які прогрівають панель та передають жар продуктам. Вбудовані нагрівальні елементи перетворюють електричну енергію на тепло. У контактних моделях вони вбудовані в нагрівальні пластини, а в безконтактних — розташовані під ґратами чи плоскою поверхнею.
У контактних електроприладах продукти розміщуються на нижній пластині, після чого верхня опускається та затискає блюдо. У пристроях відкритого типу — на ґратах або плоскій поверхні.
Нагрівальні пластини або ґрати — це поверхні, на яких розміщуються продукти для приготування. Можуть бути гладкими або з виступами та борозенками. Ґрати забезпечують циркуляцію повітря та відведення жиру.
Виступи або борозенки теж дозволяють жиру та зайвої рідини стікати вниз, запобігаючи їх накопиченню на поверхні. Створюють мітки (смуги) на приготовлених продуктах, надаючи апетитного вигляду та хрумкої текстури. Сприяють рівномірному розподілу тепла та циркуляції гарячого повітря по всій поверхні.
Для регулювання температури нагріву використовується вбудований терморегулятор. Механічний з поворотними ручками чи електронні кнопки з дисплеєм. Кожна страва потребує певного температурного режиму.
Вбудований таймер відповідає за встановлення часу приготування, щоб запобігти пересмаженою їжею.
Порівняно з вугільними або газовими пристроями, використовувати електричний досить легко.
Розглянемо перелік простих кроків:
Електрогриль настільки універсальний, що здатний приготувати велику кількість страв нашвидкуруч.
Нижче наведено список деяких з них:
М’ясо:
Риба та морепродукти:
Овочі:
Сендвічі та паніні:
Піца та коржики:
Десерти:
Інші страви:
Основні режими електрогриля:
Переваги електричного девайса:
Недоліки електрогриля:
Аерогриль — це невеликий настільний пристрій, який поєднує функції конвекційної печі та традиційного девайса. Використовує гаряче повітря для приготування їжі, забезпечуючи рівномірне та швидке запікання. Готує швидкі та хрусткі страви вимагаючи мінімум олії.
Основні типи аерогрилів:
Аерогриль працює за принципом конвекції, де гарячими потоками повітря йде циркуляція навколо їжі, забезпечуючи рівномірне приготування. Основні компоненти пристрою включають ТЕН або галоген, вентилятор та чашу чи кошик для розміщення продуктів.
Галогенова лампа або електричний нагрівач розташований у кришці пристрою. Після ввімкнення апарата починає генерувати тепло, спрямовуючи вниз на продукти. Вентилятор поруч з нагрівальним елементом забезпечує циркуляцію гарячого повітря з усіх боків.
Робоча камера, де розміщуються продукти для приготування, виготовлена з матеріалів, що витримують високі температури — скло або метал. Високий градус і постійна циркуляція повітря сприяють швидкому підрум’янюваною, появі хрусткої скоринки, соковитою начинкою та карамелізацією страв.
Аеродевайси оснащені термостатом й таймером, які дозволяють задавати потрібну температуру та час приготування. Після завершення циклу спрацьовує автоматичне вимкнення. Однак між продуктами має бути достатньо місця, щоб гаряче повітря рівномірно обтікало їх.
Читайте: Рейтинг мікрохвильових печей у 4 категоріях: 12 моделей, які гідні стояти на кухні
Пристрої бувають різних кольорів, форм та розмірів. Певні моделі пропонують додаткові функції. Розглянемо деякі з них.
Передвстановлені програми:
Індикатори та функції безпеки аерогриля:
Додаткові аксесуари можуть йти в комплекті з аерогрилем або купуються окремо:
Розглянемо додаткові опції деяких аеромоделей.
У камері рівномірно розподіляється тепло по всій поверхні продуктів. Сприяє утворенню хрусткої скоринки. Слідкувати та перевертати страву вручну не потрібно. Готувати можна картоплю фрі, курячі крильця, нарізані овочі, морепродукти, м’ясні шматочки, шашлички чи фрикадельки.
Подвійний або дворівневий кошик у приладі дозволяє одночасно готувати продукти з різним часом та температурою приготування. Прискорює процес приготування страв. Знижує споживання електроенергії.
Внутрішнє світло та вікно допомагають стежити за процесом приготування їжі без необхідності відкривати кришку. Освітлення є вбудованими світлодіодами або лампами. Вони включаються автоматично під час запуску пристрою.
Плюси:
Недоліки:
На замітку: Найкращі холодильники для дачі: 10 моделей, ідеальних для заміського будиночка
Готування в аерогрилі відмінно підходить для кухарів-початківців, оскільки мінімізує ризики підгорання й спрощує приготування.
За допомогою гарячого повітря та мінімальної кількості олії можна приготувати:
Режим приготування | Опис | Температура та час | Приклади страв |
Гриль | Використання гарячого повітря для створення хрусткої скоринки | 180-200°C, 10-30 хвилин | Курячі крильця, стейки, овочі на грилі |
Жарка (фритюр) | Жарка з мінімальною кількістю олії, що створює ефект фритюру. | 180-200°C, 10-25 хвилин | Картопля фрі, курячі нагетси, креветки |
Випічка | Приготування випічки та десертів з рівномірним прогріванням | 160-180°C, 20-40 хвилин | Кекси, пироги, хліб |
Запікання | Приготування страв із тривалим часом приготування для отримання м’якої текстури | 160-180°C, 30-60 хвилин | Запіканки, рагу, фаршировані овочі |
Сушіння | Повільне видалення вологи з продуктів за низької температури | 60-90°C, 2-6 годин | Сушені фрукти, овочеві чипси, в’ялене м’ясо |
Розігрів | Швидкий та рівномірний розігрів раніше приготовлених страв | 120-150°C, 5-15 хвилин | Розігрів залишків їжі, піца, запіканки |
Тостер | Швидке підрум’янювання хліба чи булочок | 180-200°C, 3-5 хвилин | Тости, булочки, багети |
Підтримка тепла | Збереження готових страв у теплому стані до подачі на стіл | 70-90°C, до 2 годин | Будь-які готові страви |
Пароварка | Приготування продуктів на пару для збереження вітамінів та мінералів | Залежно від моделі (може вимагати додавання води) | Риба на пару, овочі на пару, пельмені |
Йогуртниця | Повільна підтримка низької температури для приготування йогурту | 40-45°C, 8-12 годин | Домашній йогурт |
Ротація (обертання) | Постійне обертання кошика для рівномірного приготування продуктів | Варіюється залежно від рецепта | Шашлики, курячі ніжки, картопля |
Варто знати: 5 кращих кавомашин, що вбудовуються
Багатофункціональний аерогриль здатний замінити громіздкі прилади, звільнивши місце у шафі та оптимізувати кухню. Бере на себе функції звичайної духовки, включаючи запікання м’яса, риби, овочів і випічку хліба, пирогів, кексів, печива. Деякі моделі можуть розігрівати їжу та готувати омлет чи попкорн, що робить їх альтернативою мікрохвильовій печі.
Готує страви з хрусткою скоринкою з мінімальною кількістю олії, замінюючи фритюрницю. Виконує роль тостера, підсмажуючи хліб та булочки. З функцією приготування на пару виходить здорова їжа зі збереженням вітамінів та мінералів не гірше, ніж у пароварці.
Аерогриль може виконувати функції сушарки, повільно видаляючи вологу з фруктів, овочів та ягід за низької температури. Для любителів йогурту певні моделі займаються закваскою та ферментацією продуктів, замінюючи йогуртницю.
Впроваджено також функції контактного або безконтактного електричного девайса. Прилад може готувати страви, що вимагають тривалого часу приготування за низької температури, як у мультиварці. Пристрій використовується для швидкого запікання та підрум’янення м’яса.
Обидва пристрої багатофункціональні, але готують різну їжу. Аерогриль універсальний, може не тільки смажити, а також запікати та тушкувати страви. Підходить більше для тих, хто стежить за харчуванням і веде здоровий спосіб життя, оскільки для хрумкої текстури практично не вимагають олії.
Любителям соковитих засмажених м’ясних стейків, ковбасок та курячих ніжок з апетитними смужками — електрогриль стане найкращим вибором.
Аеро компактніше, з меншою місткістю в порівнянні з електро. Відмінно підходять для приготування невеликих порцій, особистого використання або для невеликої родини.
Електрогрилі великих розмірів. Можуть готувати більше їжі одночасно, що робить їх добрим вибором для сім’ї або приготування на велику компанію.
У порівнянні з електро, аерогриль легко чистити, бо є знімні частини, які можна мити в посудомийній машині. Електромодель оснащена ґратами для гриля та піддонами для збору крапель, які ускладнюють процес очищення та займають більше часу.
Аналізуємо: М’ясорубка Moulinex або Bosch — порівняння за 6 критеріями
Різниця двох пристроїв полягає в принципі роботи, функціональності, розмірі та різноманітності приготованих страв. Розглянемо ці відмінності докладніше.
Електричний використовує нагрівальний елемент, який безпосередньо контактує з продуктами або нагріває поверхню. Аеро навпаки, застосовує вентилятор для циркуляції гарячого повітря навколо продуктів, забезпечуючи рівномірне приготування.
Існують контактні моделі з верхньою та нижньою пластинами та безконтактні з однією нагрівальною поверхнею. У другого обмежений функціонал.
Аерогриль замінює кухонні прилади — духовку, фритюрницю, мікрохвильову піч та пароварку. Компактніше за свого конкурента, але з обмеженою місткістю.
У електрогриля мінімальні налаштування та просте керування. Аеро вимагає більше часу для освоєння всіх функцій й режимів, включаючи додаткові аксесуари, ґрати, сковороди, шампури.
Зрештою, вибір буде залежати від конкретних потреб на кухні, переваг, звичок та бюджету. Обидва прилади значно спрощують процес приготування їжі. Аерогриль дозволяє експериментувати з різними стравами, а електрогриль здатний задовольнити смакові уподобання кожного.
Пізнавальна стаття: Аерогриль або мікрохвильова піч: що вибрати, виходячи з 4 порівнянь
Вам сподобалася стаття?
Топ - 10 новин
Останні новини
Як перевірити кросівки Адідас на оригінальність — 5 порад
Варто прочитати, щоб не потрапляти на виверти шахраїв.
ТОП 9 телефонів до 10000 грн — чи виправдовують вони свою вартість
Економлячи на вартості, чи не втрачаємо в продуктивності? Тут огляд 9 моделей.
Який комп’ютер купити дитині для школи — 5 ключових факторів правильного вибору
Вимоги: щоб справлявся з навчальними завданнями та підходив для розваг. Розглянемо 5 аспектів.
Зволожувач повітря — користь і шкода за 7 критеріями
Обговорюємо «підводні камені» зволожувача. Ви з нами?
Яка пральна машина краще Samsung чи Bosch — зіставляємо 5 параметрів
Німецький і південнокорейський виробники надійні та невибагливі. Але є нюанси. Ось їх піднаготна.
Порівняння камер смартфонів та фотоапаратів — 3 базові критерії
Настав час визначитися — портативність чи оптична перевага!
Как определить ревизию DualSense PS5 по 3 заводским маркировкам
Корисні поради для геймерів.
Як обрати ноутбук для школяра — 10 пізнавальних підказок
Розсіюємо сумніви в питаннях вибору для спантеличених батьків.
Де зберігати овочі та фрукти влітку: 11 правил, щоб не псувалися
Викладаємо козирі.
Принцип роботи кондиціонерів — 2 основні компоненти та особливості моделей
Розберемо принцип роботи, розглянемо компоненти системи та дізнаємося, як різні типи справляються з підтриманням оптимальної температури в приміщенні.
Немає коментарів