Зміст статті
Овочі та фрукти ароматні, корисні та смачні. Але їх відразу не з’їсти. Якщо надміру, варто задуматися над консервацією, заморожуванням або сушінням. А ось щодо невеликих запасів, які будуть на столі через пару днів, справа інакша. Розберемося, як правильно зберігати овочі та фрукти в літній період, аби вони довше залишалися апетитними та корисними.
Щоб не псувалися і не втрачали свої вітаміни, фруктам та овочам потрібен холодильник. Але не всім. Для деяких він згубний. Кожен має індивідуальні правила збереження. Якщо їх дотримуватись, свіжість збережеться довше. Доцільно зробити запас продуктів, і не бігати щоразу до супермаркету, якщо терміново щось знадобиться.
Принципи | Опис |
Освітлення | У пріоритеті темні місця чи непрозорі контейнери, оскільки на світлі плоди швидше дозрівають |
Вологість | Вологу усувають паперовими рушниками, бо сире місце ідеальне для бактерій та утворення гнилі |
Повітря | Необхідно організувати повітряну циркуляцію, яка перешкоджає гниттю та упріванню продуктів |
Температура | Для тривалої витримки овочів та фруктів потрібно створити прохолодні умови. Середній показник на термометрі — від +8 до +13 градусів, але ці значення підходять не всім заготовинам |
Поділ | Багато овочів не люблять сусідства між собою, потрібно подбати про окреме місце |
Мало хто має можливість для кожного овоча або фрукта знайти своє місце. Потрібно знати про сумісні та несумісні продукти.
Можна класти разом:
Водночас категорично не можна складати поряд яблука з кавунами, банани з іншими фруктами/овочами, цибулю з картоплею. Ці продукти погано впливають один на одного, через що псуються набагато швидше.
На це впливає багато факторів. Якщо продукти купуються щодня, можна не морочитися. При закупівлі на тривалий термін дотримуються певних правил. Не всі фрукти та овочі доцільно розташовувати у холодильній камері. Банани в холодному місці чорніють, а огірки сиріють. Тому для таких продуктів є оптимальною кімнатна температура.
Ось перелік, які овочі зберігати у холодильнику можна і навіть потрібно:
Нижній поріг температури не повинен бути меншим +8°C верхній — більше +13°C. Але навіть за таких умов закладати овочі та фрукти в холодильник можна лише для короткочасного зберігання.
Кріп, петрушка, селера, кінза базилік та інша зелень у холодному місці добре бережуться. Щоб було якомога довше, пучки обертають вологим рушником або клаптем бавовняної тканини. Зверху обмотують поліетиленовою плівкою чи фольгою. Також зелень чудово почувається в ящиках для овочів.
Фрукти вважаються ніжним продуктом і для тривалого збереження у холодильнику не підходять. Максимально можуть витримати добу. При цьому їх укладають немитим тонким шаром у велику тару. Менш примхливі у холодильнику вишні, черешні та аґрус. Відправити на полицю рекомендується розпочатий кавун. З цілим так морочитися не варто. Можна покласти його на підлозі на лоджії, балконі або в коморі.
Кожній господині корисно знати, які овочі не можна зберігати у холодильнику. У тому числі:
Купувати овочі та фрукти на один раз – це ідеальний варіант. Але в реальному житті таке трапляється рідко. Кожен з нас запасається продуктами на запас, тому потрібно приділити увагу їх правильному збереженню.
Якщо зберігати овочі та фрукти в агрегаті, потрібно встановити відповідну температуру. Для фруктів вона коливається в межах 5-8°C, для овочів — 4-7°C. Дотримуючись цих рекомендацій, можна легко організувати для продуктів оптимальні умови.
Фреш-продукти повинні лежати в камері при відносній вологості повітря 90-95%. Висока — закорковує повітряні потоки та дозволяє продуктам залишатися вологими, не втрачаючи властивостей. Підвищена волога потрібна листовим овочам: шпинату, салату, капусті.
Ягоди треба помістити в холодильнику в тій же упаковці, що вони були привезені. Важливо, щоб у ній не було вологи, інакше продукт зіпсується. Для овочів варто вибирати непрозорі контейнери. Також підходять паперові пакети чи перфоровані упаковки. Головне — забезпечити приплив повітря, яке потрібне для вентилювання продуктів. Мити овочі не варто. Волога шкодить фреш-продуктам.
Корисні поради: Як вибирати фрукти та овочі — на прикладі 11 популярних плодів
Чим кращі умови для збереження нових продуктів, тим більше в них залишається корисних речовин. У кожного овоча свої особливості, тому зупинимося на деяких з них докладніше.
Картопля рано чи пізно втрачає корисні властивості. Термін залежить від умов і температури. При вологості 85-95% коренеплід необхідно берегти при +2 або +4°C. Термін збереження товару залежить ще від сорту. Для пізньостиглого коренеплоду допускають вищу температуру — 5-6 градусів.
У приміщенні, що вентилюється, при невисокій температурі продукт пролежить до трьох тижнів. Але це неідеальні умови. Для картоплі необхідно дотримуватись рекомендацій:
У приватному будинку для збереження підходить підвал чи льох, у квартирі — темне сухе приміщення (комора). Завдання — вберегти від прямого сонячного проміння. Під його впливом усередині картоплини утворюється соланін (вона зеленіє), який токсичний.
Детальний аналіз: Холодильник Bosch або Samsung — порівняння за 8 критеріями
Зберігання буряків та моркви елементарно. Достатньо покласти коренеплід у холодильник і все. Але збереженість короткострокова. Коренеплоду потрібна підтримка правильного рівня вологості, щоб зберегти свіжість та апетитний хрускіт. Продукт без вологи стає м’яким та гниє.
Щоб овочі довше полежали, треба створити температуру від 0°C до + 5°C за вологості до 95%. При 5 градусах тепла і вище коренеплід проростає і робиться несмачним.
Моркву та буряк бажано кладуть у таких місцях:
Якщо умови правильно організувати, овочі довше залишається з хрустинкою. Вони не проростають і не втрачають смаку.
Більшість домогосподарок намагаються зберегти помідори у холодильнику, але цього робити не варто. При зниженій температурі овоч втрачає смакові якості, і з появою конденсату гниє.
Оптимальна температура для зберігання томату від +12°C до +20°C. За таких умов термін до семи днів. Але надто стиглий краще з’їсти протягом двох днів. Для збереження в холодильнику помідори загортають у папір або газету у кілька шарів. Не варто класти у поліетиленовому пакеті. У ньому з’явиться конденсат, який спричинить появу гнилі.
Свіжі огірки лежать в холодильнику не більше двох тижнів, а потім, через брак вологи, псуються і втрачають смак. Ось кілька слушних порад, як зберігати овочі влітку в холодильнику, щоб залишалися якомога довше хрусткими:
Холодильник взагалі не обов’язковий. Можна обмежитись прохолодним місцем. На підсохлих огірках слід обрізати хвостики та помістити в охолоджену воду.
На замітку: Найкращі холодильники для дачі: 10 моделей, ідеальних для заміського будиночка
Ягоди та фрукти (полуниця, чорниця, малина, смородина, суниця та інші) краще берегти при температурі від +1 до +4°C. Щоб довше стояли, їх поміщають у чисті контейнери або пакети з вентиляційними отворами. Фрукти, що виділяють етилен, — груша, банани, яблука — кладуть окремо. Це захистить інші продукти від швидкоплинної гнилі.
Зупинимося докладніше на правилах збереження найпопулярніших фруктів та ягід.
Яблука і груші відмінно бережуть свіжість на полиці при вологості до 90% і температурі від 0°C до + 5°C. В цьому випадку в камері чудові умови, які уповільнюють втрату вологи. Бажано пакувати в поліетиленові пакети. Цей варіант підходить для льохів та підвалів з низькою температурою, від 0°С до +2°С при вологості 85-95%.
Яблука варто розкласти по пакетах приблизно по 1-2 кг і не закривати пару годин, щоб не з’явилася волога. Після — щільно зав’язати, стравивши повітря. Так фрукти дихають і довше мають привабливий вигляд.
Місце для збереження визначається стиглістю. Недозрілим краще у темному куточку при кімнатній температурі. Їх викладають на рівну площину одним шаром і періодично перевертають, щоб достигли.
Стиглі, коли потрібно потримати довше, поміщають у холодильник, запакувавши в непрозорі контейнери або паперові пакети.
Перед розміщенням у камері, з грон прибирають «стомлені» ягідки. Оптимальна температура близько 4-7°C. Занадто низька підморозить гілочки, виноград стане несмачним. Занадто висока — прискорює дозрівання і скорочує час збереження. Розміщують у нижньому ящику, у ньому стабільніша температура. Грони бажано зберігати у немитому вигляді, оскільки вода прискорює псування.
Якщо є сухий підвал, виноград краще сховати туди, підвісивши за гачки або на протягнутий провід. При щедрому врожаї розкладають по ящиках, попередньо застеливши дно папером. Великі грони укладають в один шар.
До слова: Як вибрати холодильник — 15 найцінніших рекомендацій
Їм на користь кімнатна температура. Прохолода позначається на якості плодів, важлива хороша вентиляція. Повітря за добу повинне змінюватися мінімум два-три рази. Оптимальна вологість для лимонів та апельсинів — 85-90%, температура — від +2°C до +6°C.
При дотриманні належних умов цитрусові можуть пролежати до 3-4 місяців. Їх смак, склад і аромат залишаються (а ми знаємо, що у цих фруктів багато вітамінів і ефірних олій).
При низькій температурі вони довше тримають свіжість. Ягоди розміщують у паперовому пакеті або у пластиковому судочку. Їх не миють, інакше швидше зіпсуються.
Бачеві кладуть на балконі або в коморі. Розрізаним краще бути у холодильнику. Якщо кавунів багато, тоді рятує льох. Аби тільки в ньому була вентиляція. Найчастіше для тривалої свіжості їх поміщають у ящик із піском чи золою. Або обмазують парафіном/глиною — тоді довше лежать.
Для кращого мікроклімату потрібна кімнатна температура. Плодоніжку загортають у харчову плівку або пакет. У холодильнику банани швидше в’януть, там їм не місце. Задля того, щоб утримати свіжість, кладуть якомога далі від решти фруктів. Потрібно підвішувати грону в прохолоді, обертати хвостики та збризкувати соком лимона.
Знаючи, як і де зберігати фрукти та овочі, можна сміливо робити запаси на тривалий час. Якщо дотримуватися правил збереження, продукти довше залишаються апетитними, з корисними властивостями. Головне не лінуватися, і кожному овочу чи фрукту створити оптимальні умови. Так у будинку завжди буде свіжа та здорова їжа.
Варто придивитися: Шнековий соковитискач: рейтинг 5 моделей, що заслуговують на овації
Вам сподобалася стаття?
Топ - 10 новин
Останні новини
ТОП 9 телефонів до 10000 грн — чи виправдовують вони свою вартість
Економлячи на вартості, чи не втрачаємо в продуктивності? Тут огляд 9 моделей.
Який комп’ютер купити дитині для школи — 5 ключових факторів правильного вибору
Вимоги: щоб справлявся з навчальними завданнями та підходив для розваг. Розглянемо 5 аспектів.
Зволожувач повітря — користь і шкода за 7 критеріями
Обговорюємо «підводні камені» зволожувача. Ви з нами?
Яка пральна машина краще Samsung чи Bosch — зіставляємо 5 параметрів
Німецький і південнокорейський виробники надійні та невибагливі. Але є нюанси. Ось їх піднаготна.
Порівняння камер смартфонів та фотоапаратів — 3 базові критерії
Настав час визначитися — портативність чи оптична перевага!
Как определить ревизию DualSense PS5 по 3 заводским маркировкам
Корисні поради для геймерів.
Як обрати ноутбук для школяра — 10 пізнавальних підказок
Розсіюємо сумніви в питаннях вибору для спантеличених батьків.
Де зберігати овочі та фрукти влітку: 11 правил, щоб не псувалися
Викладаємо козирі.
Принцип роботи кондиціонерів — 2 основні компоненти та особливості моделей
Розберемо принцип роботи, розглянемо компоненти системи та дізнаємося, як різні типи справляються з підтриманням оптимальної температури в приміщенні.
Як вибирати фрукти та овочі — на прикладі 11 популярних плодів
Перед вами 11 овочів і фруктів, кожен смачний і корисний. Розповідаємо, які ознаки говорять, що вони соковиті та стиглі.
Немає коментарів